I april 1772 henrettedes Johann Friedrich Struensee (1737-1772) på Østerfælled i København. Ved hans død endte en kort og intensiv periode i Danmarks historie, hvor en ung idealist pludselig havde nær enevældig magt over det Dansk/Norske kongerige.
Foredraget giver en beskrivelse af Struensees liv og samfund, samt besvarer de spørgsmål, som endnu i dag, kan stilles til hans liv og virke. Var han en lykkejæger eller oplysningsfilosof – eller muligvis noget helt tredje? Hvem var Louise Augustas far? Hvor forelskede var Struensee og Caroline Mathilde egentligt?
Per Olaf Enquist og Maria Helleberg har inden for de senere år givet saftige fremstillinger af Struensee i bøger og i Zentropa og Nicolai Arcels film “En kongelig affære” gives et dramatisk bud på dramet. Senest har nobelpristageren Umberto Eco – blandt andet på baggrund af min bog – givet sit bud på Struensees historie. Alle disse fremstillinger giver et positiv bud på manden Struensee, som står i kontrast til ældre historikeres mere lunkne forhold til ham. I foredraget præsenteres et mere nuanceret, men ikke mindre underholdende billede af lægen, der blev statsmand
Foredraget er bygget over min bog fra 2002 “Til Nytte og Fornøjelse”, som blev genudgivet under titlen “Struensee – til nytte og fornøjelse af Lindhart og Ringhof i 2012.
Peter Mathisen
Hej Asser.
Jeg synes det er en spændende bog du har skrevet om Struensee.
Venlig hilsen
Peter
Asser
Tak – det er altid rart, når nogen er glade for bogen.