Forlaget Carlsen 2021, 136 sider, Illustreret med tegninger af Sissan Richardt.
Gennem en årrække har jeg afholdt familiekurser på danske højskoler. På de kurser har jeg hver eneste morgen fortalt en historie fra vores lands fortid, og så er der blevet sunget til. Sådan er det jo med højskoler. Bagefter er forældre eller bedsteforældre ofte kommet op til mig for at høre, hvor jeg har historierne fra, fordi de gerne har villet fortælle dem videre til andre efter højskoleopholdet eller læse dem højt for børn i familien.
Hvor historierne kommer fra, har jeg ikke kunnet svare på, for som med så meget mundtlig formidling har jeg plukket lidt hist og lidt pist i Danmarkshistorien. Men nu har jeg i det mindste fået dem skrevet ned, så i denne bog er de – lige til at læse op.
Det kan godt være, nogen synes, at mange af historierne er lige rigeligt blodige, og at det er lidt trist, at hovedpersonerne dør til slut. Det sidste kan man ikke gøre noget ved, når man fortæller rigtig historie, og blodet har jeg valgt ikke at pille helt ud, da det faktisk er med til at få historierne til at minde om de medier, børn i dag i øvrigt bruger.
Min kærlighed til historier og fortælling kommer fra min egen barndom, hvor der hver aften blev læst en historie og sunget til. I mange familier er historiebogen nu blevet afløst af hver enkelt familiemedlems egen skærm eller fjernsynet, hvilket jeg synes er en skam. Ikke fordi der er noget i vejen med skærmene, men det er ligesom ikke nok.
At læse en godnathistorie eller en regnvejrshistorie i sofaen handler ikke bare om at læse. Det handler om at bruge sproget og begribe verden og skabe en stemning af fællesskab, hvor både børn og voksne føler sig trygge og glade
Så kan det jo godt være, at der sidder en enkelt kildekritiker derude, som synes, at det lyder usandsynligt med magiske sværd og halløj. Dette er Danmarkshistorie, men det er ikke en historievidenskabelig bog. Jeg er uddannet historiker, men har i denne bog ikke brugt ret meget historisk metode. For mig er det ikke afgørende at redegøre for den historiske sandhed. Den er der alligevel ikke nogen, der kender, og da slet ikke, når vi går et par tusinde år tilbage i tiden. Vigtigt for mig er, at vi har fælles fortællinger.
Mennesker bruger fortællinger til at beskrive, hvem de selv er. Og kun ved at have fælles fortællinger kan vi være en del af et fællesskab. Og at fortælle de fælles fortællinger videre til sine børn er det samme som at invitere dem ind i fællesskabet.
Bogen er udgivet på Carlsen Forlag 28. september 2021. Læs mere og køb den på deres hjemmeside.
Historierne i bogen er:
En jætte, en ko og tre irriterende brødre.
Verdens skabelse (sagntid)
En gave fra guderne
Historien om kong Skjold (sagntid)
Den tavse prins
Historien om Vermund og Uffe (sagatid)
Gidslet
Historien om Holger Danske
Vikingernes største pralhals
Historien om Palnatoke (ca. 980’erne)
Kongen, der fik et flag i hovedet og talte med sin døde kone
Historien om Valdemar Sejr (1170-1241)
En bølle i rustning
Historien om Niels Ebbesen
Den stædige biskop og landet uden konge
Historien om Stygge Krumpen (ca. 1485-1551)
Danmarks frækkeste søhelt
Historien om Tordenskjold (1690-1720)
Den uheldige helt
Historien om Peter Willemoes (1783-1808)