Forfatter, historiker, foredragsholder

En ualmindelig og kortfattet Europahistorie

På knap 300 sider føres læseren gennem 3000 års europahistorie – fra oprindelsen af Europa til et kontinent, som endnu en gang er i krig. Vi hører om de gamle grækere, romere og krigen i Troja. Om vikinger, riddere og korstog. Om pest, paver og kirkens rolle. Om renæssancen og den knap så mørke middelalder. Om revolutioner, verdenskrige og jerntæpper. Om oprør, opgør og unioner. Om vækst, velfærd og nye kriser.

Dette er min version af vores fælles fortælling, som ikke går af vejen for en god myte eller saftig sladder fra svundne tider. Det er en sjov, underholdende og oplysende Europahistorie, som gerne må både ophidse, provokere og begejstre undervejs.

Siden Danmarkshistorien blev udgivet i 2017 har jeg gået og brygget på en kortfattet Europahistorie, som nu udkommer på Lindhardt & Ringhof 13. september 2023. Historien begynder med fortællingen om kongedatteren Europa, som blev stjålet fra sit hjem i Syrien og bragt til den del af udkantsasien, som senere har fået navn efter hende.

På 284 sider ryger jeg derefter gennem hele Europahistorien og der er både de lange linjer og sammenhænge, samt en del af mine yndlingsanekdoter om Jeanne d’Arc, Vilhelm Erobreren, Cæsar, Bismarck, Napoleon, Schumacher, Gagarin og alle de andre. Målet har været, at det skulle være letlæst, sjovt og også oplysende – og ja, ganske som med Danmarkshistorien har jeg sprunget en del over, men sådan er det. Lange, triste bøger om Europas historie er der masser af, så jeg har ikke følt noget behov for at skrive en til.

Det er ikke en EU-historie, men både den forening og andre europæiske fejltagelser gennem historien er selvfølgelig med i bogen.

Min overordnede pointe er, at det vi kalder europæiske værdier eller europæisk kultur er en stående konflikt mellem på den ene side en videnssøgende og frihedssøgende stræben og på den anden side det mest aggressive imperialisme og det mest arrogante imperiebyggeri verden nogensinde har set.

Det europæiske er hverken det ene eller det andet og hvis man vil forstå historien og den europæiske del af den, så bliver man nødt til at trække begge synsvinkler med ind. Måske kan man endda sige, at hvis man vil forstå os som europæere, så bliver man nødt til at anerkende, at vi alle bærer elementer af begge tankegange i os.

Bogen udkommer på Lindhardt & Ringhof, som har arbejdet med den i flere år. De udgiver samtidig med en ny udgave af Den ualmindelige og kortfattede Danmarkshistorie, som er opdateret med de sidste par års historie og har fået rettet et par andre småting.

Og så har begge bøgerne nye flotte forsider lavet af Alette Bertelsen. Og på bagsiden er der endda et billede af mig som smiler (eller griner fjoget om man vil).

Køb bogen hos forlaget her.

Fakta om bogen:

Titel: En kortfattet og ualmindelig Europahistorie – Fra begyndelsen i udkantsasien til for ganske nylig.
Omfang: 284 sider
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato: 13. september 2023